top of page
Collector's Status after Fatal Flaw
September 1, 2001
Urine Collector
Cancellations, Training
A collector who is notified that he or she made a mistake has 30 days in which to obtain error correction training. Can the collector continue to perform DOT collections during this 30-day period?
Answer
- Yes. A collector may continue to perform DOT collections during this period.
- After 30 days have elapsed following the notification to the collector of the need to obtain error correction training, the collector is no longer qualified to conduct DOT collections until and unless he or she has successfully completed error correction training.
- As provided in §40.209(b)(3), collection of a specimen by a collector who has not met training requirements does not result in the cancellation of the test, assuming the collection is otherwise proper. However, use of an unqualified collector can result in enforcement action.
Question
bottom of page