top of page
Dismissal of Employee from Collection Site
July 1, 2014
DER/Employer, Service Agents, Urine Collector
Problematic Collections, Refusal-To-Test, Shy Bladder
When may a collector give an employee permission to leave a collection site?
Answer
- A collector may give an employee permission to leave the collection site only after the testing process is complete.
- For tests conducted under § 40.73, the testing process is complete when both the employee and the collector complete the chain of custody form in the order specified in § 40.73(a)(1)-(6). At that time, the collector must advise the employee that he or she may leave the collection site.
- For tests conducted under § 40.193, the testing process is complete only after the employee has provided a sufficient specimen and the steps in § 40.73(a)(1)-(6) are complete, or the employee has not provided a sufficient specimen within three hours of the first unsuccessful attempt to provide a specimen.
- There is no requirement for a collector to inform an employee that the failure to remain at the collection site is a refusal. Therefore, if the collector does not inform an employee that failure to remain at the collection site is a refusal, it does not mean that the collector has given the employee permission to leave the collection site. If an employee leaves prior to the completion of the testing process, the employer must decide whether the employee’s actions constitute a refusal.
Question
bottom of page