top of page

Stand-down waiver

September 1, 2001

DER/Employer, Medical Review Officer

Stand-Down Policy/Waiver

Does an employer need a stand-down waiver in order to implement a policy that requires employees to cease performing safety-sensitive functions following a reasonable suspicion or post-accident test?

Answer
  • §40.21 requires an employer to obtain a waiver to do one very specific thing: remove employees from performance of safety-sensitive functions on the basis of the report of confirmed laboratory test results that have not yet been verified by the MRO.
  • An employer does not need a §40.21 waiver to take other actions involving the performance of safety-sensitive functions.
  • For example, an employer could (if it is not prohibited by DOT agency regulations and it is consistent with applicable labor-management agreements) have a company policy saying that, on the basis of an event (e.g., the occurrence of an accident that requires a DOT post-accident test, the finding of reasonable suspicion that leads to a DOT reasonable suspicion test), the employee would immediately stop performing safety-sensitive functions. Such a policy, which is not triggered by the MRO’s receipt of a confirmed laboratory test result, would not require a §40.21 waiver.
  • It would not be appropriate for an employer to remove employees from performance of safety-sensitive functions pending the result of a random or follow-up test, since there is no triggering event to which the action could rationally be tied.
Question

© 2026 Cahill Swift, LLC

bottom of page