top of page

MRO Reporting Drug Test Results to Third Parties

September 1, 2001

Medical Review Officer

Consent, General Requirements, Verification Process

If an MRO knows the identity of a physician responsible for determining whether a DOTregulated employee is physically qualified to perform safety-sensitive duties (e.g., under Federal Motor Carrier Safety Administration regulations for physical qualifications of motor carrier drivers) for another company, can the MRO report drug test result as well as medical information to that physician?

Answer
  • Under §40.327(a), an MRO must report drug test results and medical information to third parties without the employee’s consent, under certain circumstances spelled out in the rule.
  • Under §40.327(b), a physician responsible for determining the medical qualifications of an employee under an applicable DOT agency safety regulation is a party to whom the MRO is instructed to provide this information.
  • Consequently, if an MRO knows the identity of such a physician – even if the physician performs this function for a different employer – the MRO would provide the information. The MRO is not required to affirmatively seek out such physicians, however.
Question

© 2026 Cahill Swift, LLC

bottom of page